fbpx

Bedre høst med lokale vejrdata

Del dette blogindlæg

Vi kan ikke ændre vejret, men vi kan træffe de rigtige beslutninger på de rigtige tidspunkter

Brug dugpunkts-grafen til at se, om du kan høste eller ej

Grafen sammenholder lufttemperaturen og dugpunktet og hjælper dig med at se helt præcist, hvornår der er dug i marken, og hvornår der ikke er.

Dugpunktsgraf i FieldSense

Hvis den aktuelle lufttemperatur ligger meget tæt på dugpunktet, skal du måske vente lidt. Men hvis lufttemperaturen ligger et stykke over dugpunktet, vil der være en pæn tørring i afgrøden.

Samtidig kan du, når du kender lufttemperaturen samt den relative luftfugtighed, med din ligevægtstabel se vandindholdet i kornet.

Hvad er ligevægt?

Det vandinhold, der er i dit korn, er i ligevægt med vandindholdet i luften. Jo mindre vand, der er i luften, jo mere vil dampe fra kernerne ud i luften, fordi det hele tiden vil prøve at indstille sig i ligevægt.

Det er altså baggrunden for ligevægtstabellen: Der findes en ligevægtsindstilling mellem vandprocenten i kornet og vandprocenten i luften. Og den vil variere alt efter hvor meget vand, der er i luften, og hvor varmt det er i luften. Jo køligere det er, jo mindre vand kan luften indeholde. Så jo køligere det er, jo højere vil vandprocenten i kornet være. Samtidig med, at jo lavere luftfugtighed der er, jo mere fugt vil fordampe fra kornet ud i luften.

Så når din vejrstation fortæller dig den relative luftfugtighed ug lufttemperaturen, kan du slå disse værdier op i ligevægtstabellen og se, hvor langt ned vandprocenten i dit korn kan være. Og dét kan du bruge som værdifuld beslutningsstøtte, når du skal høste og tørre dit korn.

Ligevægtstabel: Sammenhængen mellem vandindhold i afgrøder og den relative luftfugtighed

Skriv dig op til vores nyhedsbrev

- og hold dig opdateret om alle vores nyheder

Andre nyheder

Få de bedste vejrdata til de daglige beslutninger med Farm Weather.

RABAT

15%

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
og få en rabatkode.

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.