fbpx

Bedre høst med lokale vejrdata

Del dette blogindlæg

Vi kan ikke ændre vejret, men vi kan træffe de rigtige beslutninger på de rigtige tidspunkter

Brug dugpunkts-grafen til at se, om du kan høste eller ej

Grafen sammenholder lufttemperaturen og dugpunktet og hjælper dig med at se helt præcist, hvornår der er dug i marken, og hvornår der ikke er.

Dugpunktsgraf i FieldSense

Hvis den aktuelle lufttemperatur ligger meget tæt på dugpunktet, skal du måske vente lidt. Men hvis lufttemperaturen ligger et stykke over dugpunktet, vil der være en pæn tørring i afgrøden.

Samtidig kan du, når du kender lufttemperaturen samt den relative luftfugtighed, med din ligevægtstabel se vandindholdet i kornet.

Hvad er ligevægt?

Det vandinhold, der er i dit korn, er i ligevægt med vandindholdet i luften. Jo mindre vand, der er i luften, jo mere vil dampe fra kernerne ud i luften, fordi det hele tiden vil prøve at indstille sig i ligevægt.

Det er altså baggrunden for ligevægtstabellen: Der findes en ligevægtsindstilling mellem vandprocenten i kornet og vandprocenten i luften. Og den vil variere alt efter hvor meget vand, der er i luften, og hvor varmt det er i luften. Jo køligere det er, jo mindre vand kan luften indeholde. Så jo køligere det er, jo højere vil vandprocenten i kornet være. Samtidig med, at jo lavere luftfugtighed der er, jo mere fugt vil fordampe fra kornet ud i luften.

Så når din vejrstation fortæller dig den relative luftfugtighed ug lufttemperaturen, kan du slå disse værdier op i ligevægtstabellen og se, hvor langt ned vandprocenten i dit korn kan være. Og dét kan du bruge som værdifuld beslutningsstøtte, når du skal høste og tørre dit korn.

Ligevægtstabel: Sammenhængen mellem vandindhold i afgrøder og den relative luftfugtighed

Skriv dig op til vores nyhedsbrev

- og hold dig opdateret om alle vores nyheder

Andre nyheder

Få de bedste vejrdata til de daglige beslutninger med Farm Weather.